Nytt uppdrag: Utveckling Arlanda

Flygplatsen behöver växa och därför investeras 13 miljarder för att öka kapaciteten, effektiviteten och upplevelsen – nya pirer som kan ta emot fler och fler resenärer och större flygplan, en stor central säkerhetskontroll, nya butiker och restauranger. Allt för att ge dig som resenär en bättre upplevelse och den allra bästa starten på resan. Dessutom kommer en helt ny stad att växa fram runt flygplatsen – Airport City Stockholm.

I utvecklingsplanerna ingår flera olika projekt för att utöka terminalkapaciteten och förhöja upplevelsen hos resenärerna. Bland annat kommer gången mellan gateområdena 1-10 och 11-24 i Terminal 5 byggas om för att förbättra resenärsflödet. Fler uppställningsplatser för flygplan ska byggas och även en central godsmottagning för alla butiker och restauranger.

Dessutom ska en ny pir (pir G) i Terminal 5 byggas vilket betyder att dagens driftområde behöver flyttas och därmed byggs om. Vi behöver också öka kapaciteten i bagagehanteringssystemet för att kunna möta den stora resenärsökningen. Utöver det ska även en ny säkerhetskontroll byggas.

Projektidés uppdrag omfattar för närvarande Kontrollansvarig enligt PBL.